Těhotenská cukrovka: Vše o cukrovce v těhotenství a možném vlivu na miminko

Co je těhotenská cukrovka a proč je důležité ji řešit?

Těhotenství je pro lidské tělo ohromná změna a zátěž, a tak se i u maminek, které nikdy neměly problém může vyvinout TĚHOTENSKÁ CUKROVKA. Jde dokonce o druhou nejčastější endokrinologickou komplikaci v těhotenství! Navíc se nemusí nijak viditelně projevovat a vyvíjí se až v průběhu těhotenství - proto Vás lékař objednává na vyšetření mezi 24. a 28. týdnem těhotenství.

Cukrovka je stav, který ovlivňuje, jak tělo zpracovává cukr (glukózu). A co to znamená? To, že tělo nevyrábí dost látky, potřebné ke zpracování cukru - a tak může docházet až k nebezpečnému zvýšení nebo snížení hladiny cukru v těle. Cukr ale naše tělo životně potřebuje - jde o základní zdroj energie pro naše buňky - a proto je zvláště v době zvýšené zátěže v těhotenství jeho vyrovnaná hladina zásadně důležitá.

Jak poznat, že máš těhotenskou cukrovku?

Těhotenská cukrovka se zvláště v první polovině těhotenství neprojevuje viditelně - právě proto je tak důležité preventivní testování u lékaře - aby se případné riziko podchytilo včas. Cukrovka se rozvíjí až v průběhu těhotenství a proto je dobré sledovat následující příznaky:

  • Časté močení: Jedním z příznaků těhotenské cukrovky ve druhé polovině těhotenství může být časté močení. To může být způsobeno zvýšenou hladinou cukru v krvi, která stimuluje častější močení.
  • Zvýšená žízeň: Ženy s těhotenskou cukrovkou mohou pociťovat neobvyklou žízeň, která je způsobena nadměrnou spotřebou tekutin, jak se tělo pokouší vyplavit přebytečný cukr močí.
  • Únava: Některé ženy mohou zažívat zvýšenou únavu a slabost, což může být spojeno s výkyvy hladiny cukru v krvi.
  • Ztráta hmotnosti: U některých žen může těhotenská cukrovka vést i k nechtěné ztrátě hmotnosti, ačkoliv váha dítě se vyvíjí normálně.

Jaké jsou rizikové faktory těhotenské cukrovky

Při plánování těhotenství je důležité nezanedbat možná rizika - vyplývající například z rodinné anamnézy, přizpůsobit tomu svůj jídelníček a fyzické aktivity již od začátku a upozornit lékaře. Pro aktivní prevenci je proto klíčové pochopit faktory, které mohou zvyšovat riziko vzniku těhotenské cukrovky:

  • Vysoký krevní tlak
  • Nadváha či obezita
  • Vícečetné těhotenství
  • Cukrovka a/nebo obezita v rodině
  • Užívání některých léčiv (např. kortikoidy u astmatiků)
  • Glykosurie (glukóza v moči) v počátečním stádiu těhotenství
  • Dřívější komplikace – předčasný porod, císařský řez, miminko nad 4kg porodní váhy

Jak se testuje těhotenská cukrovka a kdy?

Test na těhotenskou cukrovku zahrnuje monitorování skokového zvýšení a následného postupného snižování hladiny cukru v krvi, po vypití speciální sladké tekutiny. Tento Glukózový toleranční test umožňuje detekovat skrytou těhotenskou cukrovku i u žen, které by při běžném odběru krve mohly být bez varovných příznaků

Vystavuje totiž tělo zátěži a pak sleduje opakovaně průběh - jak efektivně se se zvýšenou hladinou cukru vyrovná. Tímto způsobem tak lze získat komplexnější pohled na funkci inzulinu (hormonu, zodpovědného za snižování hladiny cukru v krvi). Na běžný odběr se totiž chodí “na lačno” a tak jsou hladiny cukru často “falešně nízké” i u žen těhotenskou cukrovkou ohrožených.

Jak těhotenská cukrovka ovlivňuje těhotenství a porod?

Hormon inzulín umožňuje využití glukózy v buňkách a ovlivňuje také využití tuků a bílkovin! Při poruše regulace hladiny glukózy v krvi (glykémie), se její množství v krvi zvyšuje (hyperglykémie), zatímco v buňkách je glukózy nedostatek. Glukóza je pro buňky rychlým zdrojem energie, bez něj buňky „hladoví“, zvyšuje se uvolňování cukru z jater - ale tím se stav ještě zhoršuje.

Co se týče porodu, těhotenská cukrovka může způsobit, že dítě bude příliš velké, což může ztížit porod a zvýšit riziko zranění při porodu. Dítě může mít také vyšší riziko hypoglykemie (nízká hladina cukru v krvi) po narození a může mít vyšší riziko vývoje obezity a diabetes později v životě.

Jaké jsou možné komplikace těhotenské cukrovky?

  • Vysoký tlak a preeklampsie: Nekompenzovaná těhotenská cukrovka může zvýšit riziko komplikací včetně vysokého krevního tlaku, rizikového těhotenství, předčasného porodu nebo nutnotsti císařského řezu. Preeklampsie je stav charakterizovaný zvýšeným krevním tlakem a přítomností bílkoviny v moči a může být nebezpečná pro matku i dítě.
  • Infekce močových cest: Dále může těhotenská cukrovka významně zvýšit riziko vzniku infekcí močových cest u těhotných žen.
  • Makrosomie: Makrosomie je stav, kdy je novorozenec příliš velký, což může zvýšit riziko poranění matky i dítěte během porodu.
  • Během porodu a poté: Během porodu mají být matky s těhotenskou cukrovkou monitorovány zvlášť pečlivě, aby se minimalizovalo riziko komplikací spojených s vysokou hladinou cukru v krvi.
  • Vrozené vady u novorozenců: Těhotenská cukrovka může zvýšit riziko vzniku vrozených vad u novorozenců, jako je například srdeční vada, nebo vývojové abnormality.

Jak se léčí těhotenská cukrovka?

Je důležité, aby léčebný přístup byl individuálně přizpůsoben každé ženě s ohledem na její specifické potřeby, zdravotní stav a závažnost těhotenské cukrovky. Spolupráce s lékařem a dodržování doporučení je klíčová pro minimalizaci rizika komplikací a zajištění zdraví matky i dítěte během těhotenství.

  • Lehká těhotenská cukrovka: Pokud jsou výsledky testů mírně nad normálními hodnotami, mohou být doporučeny změny stravovacích návyků a vhodná fyzická aktivita. Matka by měla pravidelně monitorovat hladinu cukru v krvi a vést si denní deník stravování a cvičení.
  • Středně závažná těhotenská cukrovka: Pokud jsou výsledky testů výrazně nad normálními hodnotami, může být doporučena kombinace změn stravovacích návyků, cvičení a léková léčba. Lékař může v průběhu těhotenství dokonce předepsat inzulin k regulaci hladiny cukru v krvi, pokud změny životního stylu nepostačují.
  • Těžká těhotenská cukrovka: V případě, že jsou výsledky testů velmi vysoké a závažné, může být nutné přijmout striktní léčebný přístup. Kombinace inzulinové terapie, změn stravovacích návyků a intenzivního sledování hladiny cukru v krvi bude nejspíš nezbytná.

Jak vypadá vhodný jídelníček při těhotenské cukrovce?

Držení vhodné diety a správná kontrola těhotenské cukrovky mohou předejít spoustě problémů. Vhodný jídelníček není pouze o omezení, ale hlavně o rozmanitosti a chutných pokrmech.

  • Snídaně: Ovesná kaše s mandlemi a čerstvým ovocem. Celozrnný toast s avokádem a rajčaty. Jogurt s ořechy, medem a sušeným ovocem
  • Dopolední svačina: Celozrnný krekr s plátkem nízkotučného sýra. Čerstvá zelenina (např. paprika, mrkev). Malý ovocný salát
  • Oběd: Zeleninová polévka. Plněné papriky s kuskusem. Kuřecí prso na grilu s quinoou a zeleninou
  • Odpolední svačina: Celozrnný chléb se sýrem a nakrájenými okurkami. Celozrnné sušenky s nízkotučným tvarohem. Malý zeleninový salát
  • Večeře: Pečený losos s restovanou zeleninou. Quinoa salát s rajčaty, okurkami a feta sýrem. Pečená krůtí prsa s bulgurem a dušenou zeleninou