Průvodce pro těhotné ženy: Císařský řez - Jak probíhá a na co se připravit

Císařský řez je jedním z nejstarších a nejzásadnějších porodnických zákroků, který provází lidstvo. Od starověkých mýtů a legend o bozích a bohyních, kteří porodili své děti císařským řezem, po moderní medicínské postupy, které zachraňují životy maminek a miminek v případě nouze.

Císařský řez - božský původ

V mytologii antických národů se objevují zajímavé příběhy spojené s císařským řezem. Významným příkladem je Asklepios, syn boha Apollona, který byl vyříznut z břicha své matky Koronis. V hinduistické mytologii je zmínka o Gautámovi, později známém jako Buddha, který se měl narodit "z boku své matky" císařským řezem. 

Kromě Gautámy a Asklepia existují i další mytologické postavy z různých kultur, které jsou spojeny s císařským řezem. V egyptské mytologii se objevuje příběh o bohyni Isis, která podle legendy porodila syna Horuse císařským řezem po smrti svého manžela Osirise. V řecké mytologii je známý příběh o Dionýsovi, bohu vína a plodnosti, který byl údajně narozen císařským řezem z boku bohyně Semele.

Historie císařského řezu

Historie císařského řezu je spojena s tajnými egyptskými naukami, ale jméno mu dala až legenda, že se jím narodil římský císař Julius Caesar

První, o kom víme, že úspěšně vykonal císařský řez je švýcar Jakub Nufer roku 1500. Miminko přežilo a matka později porodila ještě 5 dětí, včetně dvojčat.

Kolem roku 1850 byl v dokumentaci zaznamenán první císařský řez, který provedla - v přestrojení za muže, aby se mohla věnovat medicíně - angličanka James Miranda Stuart Barry.

Plánovaný a neplánovaný císařský řez

Existují dva druhy císařského řezu: plánovaný a neplánovaný. Plánovaný zákrok je často volbou pro ženy s určitými zdravotními indikacemi, zatímco neplánovaný může být proveden v případě komplikací během porodu.

Maminky s plánovaným císařem se mohou v klidu doma na vše připravit, ale maminky, které rodily císařem neplánovaně jsou často překvapeny některými méně známými detaily o císařském řezu.

Příprava na císařský řez

Příprava na císařský řez zahrnuje seznámení s průběhem zákroku, možnými komplikacemi a následnou péčí. Důležité je mít porozumění pro celý proces a být připravena jak fyzicky, tak i psychicky na narození dítěte touto cestou.

Je intimním detailem, že maminky jdou do porodnice oholené - jen ty s plánovaným císařem se holí trochu výše :) Linie řezu je vedena těsně pod okrajem nízkých kalhotek, takže se nemusíte bát, že by byla vidět třeba na koupališti.

Jak probíhá císařský řez

Maminka je zkontrolována a odvezena na porodní sál, kde se jí představí personál. Ohledně přítomnosti tatínka je vhodné projít si pravidla vaší porodnice.

Během císařského řezu je žena pod anestezií, která může být lokalní nebo úplná - v tom případě se miminko přiloží k prsu až po probuzení matky, proto zde první bonding často probíhá s tatínkem. 

Péče o jizvu po císařském řezu

Po císařském řezu je důležité dodržovat pokyny lékaře ohledně péče o jizvu, rehabilitace a obnovení fyzické aktivity

Správná péče a dodržování doporučení pomáhá urychlit hojení a minimalizovat rizika komplikací. Jizvu je třeba několikrát denně masírovat, aby nedošlo ke srůstům a jizva v sobě neměla uzlíky nebo netáhla do strany.

Kojení po císařském řezu

Po císařském řezu může být rozběhnutí kojení výzvou, zejména pokud miminko nemá správný sací reflex. V takových případech je vhodné využít pomoci laktační poradkyně.

Důležité je volit takovou kojicí polohu, která nezatěžuje jizvu po císaři vahou miminka a nezahřívá ji. Například poloha "na fotbalistu" může být vhodná, při níž miminko neleží křížem, ale bokem pod rukou matky.

Pokud miminko nepřibývá dostatečně na váze, může být nutné jej přikrmovat. V takových případech je vhodné nepoužívat klasickou lahvičku, ale raději přikrmovat "po prstu", aby se u miminka stále stimuloval sací reflex.

Cvičení po císařském řezu

Po císařském řezu je důležité začít s rehabilitací ihned, ale postupovat pomalu a opatrně. Lehké protahovací cviky jsou ideálním způsobem, jak začít posilovat břišní svaly a obnovit flexibilitu. Tyto cviky lze provádět i na posteli, například střídavé propínání nohou nebo podávání si míčku z ruky do ruky kolem těla. 

Současně je vhodné vyhnout se běžným činnostem, které by mohly zatížit jizvu a zpomalit proces hojení po císařském řezu. Například je dobré se vyvarovat se hned po porodu činností jako věšení prádla na vysoký zahradní věšák - nebo žehlení, které mimo pohybové zátěže komplikuje hojení i nadměrným teplem v oblasti jizvy. 

Závěrem o císařském řezu

Císařský řez, jako historicky významný a často prováděný porodnický zákrok, zůstává důležitou součástí moderní medicíny. Jeho dlouhá historie spojená s mýty a legendami různých kultur svědčí o jeho univerzálnosti a významu pro lidskou reprodukci

Díky pokroku v lékařství a péči o pacientky se císařský řez stal relativně bezpečným postupem, který pomáhá zachránit životy matek a dětí v nevyhnutelných situacích. Jako důležitý lékařský zákrok si zaslouží respekt a odbornou péči, aby byl proveden s maximální bezpečností a péčí o zdraví a pohodu pacientek.