Dědičnost barvy očí - co zajímá těhotné ženy

Barva očí je jedním z nejvíce dědičných rysů u člověka a hraje významnou roli v jeho vzhledu. V mnoha kulturách a náboženstvích je spojována s určitými vlastnostmi a významy. V některých případech je spojována s mocí a nadáním, v jiných s krásou a harmonií. 

Co vlastně určuje barvu očí

Existují tři základní barvy očí: modrá, hnědá a zelená. Barva očí je ovlivněna množstvím melaninu v oční rohovce. Oči s vysokým množstvím melaninu jsou tmavší, zatímco oči s nízkým množstvím melaninu jsou světlejší.

Barva očí je fascinujícím genetickým rysem, který může být kombinací genů obou rodičů. Tato kombinace genů pro barvu očí může být složitá a nepředvídatelná, což dává každému dítěti jedinečný vzhled.

Jak miminko po narození vidí

Po narození je zrak novorozence rozmazaný a neostrý, protože jejich oči jsou nevyvinuté. V prvních týdnech po narození dokáží miminka rozlišit pouze velké kontrasty a rozlišovat světlo a stín. Nejostřejší vidění mají v rozmezí 20 až 30 centimetrů, což odpovídá vzdálenosti mezi obličejem matky a dítěte při kojení.

Miminko po narození vidí svět kolem sebe rozmazaně a postupně se jeho zrak vyvíjí. Je úžasné sledovat, jak se novorozenecký zrak postupně zlepšuje a jak miminko začíná reagovat na světlo, tváře a pohyby kolem sebe.

Jak se barva očí dítěte mění v průběhu života?

Většina dětí se rodí s světle modrýma očima - které zůstanou světle - nebo tmavě modrýma očima, které mohou postupně ztmavnout. 

Melanin se v očích hromadí po narození a oči dítěte se mohou postupně ztmavit. To znamená, že dítě se může narodit se světle modrýma očima, ale s věkem mohou ztmavnout a získat hnědou nebo zelenou barvu.

Barva očí dítěte se může měnit v průběhu prvních měsíců a let života. Je to fascinující proces, který odráží genetické dědictví a vývoj očí od narození až do dospělosti. 

Šance na modré, hnědé nebo zelené oči

Modrá barva očí je nejčastější a je způsobena nedostatkem melaninu v oční rohovce. 

Hnědá barva očí je způsobena vysokým množstvím melaninu v oční rohovce. 

Zelená barva očí je nejméně častá a je způsobena kombinací melaninu a jiných pigmentů v oční rohovce.

Co říká genetika o barvě očí očekávaného miminka

Většinou se uplatní jen jeden z těchto chromozomů, zatímco druhý "spí". 

Pokud má alespoň jeden z rodičů tmavé oči, je pravděpodobné, že dítě bude mít spíše tmavé oči. To je proto, že gen pro tmavou barvu očí je dominantní, zatímco gen pro světlejší barvu očí je recesivní.

Barva očí je fascinujícím genetickým rysem, který může být kombinací genů z obou rodičů. Kombinace genů pro barvu očí může být složitá a nepředvídatelná, což dává každému dítěti jedinečný vzhled.

Výjimky v dědičnosti tmavé barvy očí

Existuje však i výjimka. Pokud mají oba rodiče tmavé oči, ale jeden z prarodičů na každé straně měl světlé oči, mohou rodiče přenést "spící" světlý gen na dítě

Tím se otevírá malá statistická možnost, že dítě rodičů s tmavýma očima může mít oči světlejší barvy, zděděné po svých prarodičích.

Zajímavosti o barvě očí

Existují i další vzácnější barvy očí, jako například šedá, zlatá, oranžová a růžová. Tyto barvy očí jsou způsobeny různými genetickými mutacemi a jsou velmi vzácné.

Existují i další faktory, které mohou ovlivnit barvu očí, jako například vliv prostředí, zdraví nebo stárnutí. Barva očí může se změnit v průběhu času a může být ovlivněna vnějšími faktory, jako je sluneční světlo, kouř a další faktory, které mohou ovlivnit pigmentaci očí.