Velký speciál: Zavinování miminek - pohoda, klid a tradice

Zavinování miminek je stará tradice, která se v různých kulturách a obdobích liší. Před 18. století bylo široce rozšířeno, podobně jako například kolébky - a v současnosti si opět získává na popularitě, umí pomoci neklidným a plačtivým miminkům. Zavinování miminek je tradiční praxe, která má své kořeny v historii a kultuře mnoha zemí. V poslední době se však objevily studie, které se zabývají vlivem zavinování na spánek. Vědci se snaží porozumět tomu, jak zavinování ovlivňuje spánek a pohodu miminek a jak může pomoci rodičům v péči o své děti.

Historie zavinovaček

Zavinování miminekdlouhou historii, která sahá až do starověku. V Egyptě byly novorozenci zavinováni do plen ze lnu, aby byli chráněni před chladem či prachem. V Řecku a Římě se používaly pleny z vlny a lnu, které byly zavinovány kolem těla miminek

V Africe a Asii se používaly tradiční zavinovací techniky a šátkování, které pomáhají miminkům cítit se v bezpečí a zároveň je chrání.

Zavinování pomáhá miminkům udržet tělesnou teplotu a chránit je před chladem či nečistotami.

Zavinování a podnebí

Zavinování miminek má i svůj vztah k podnebí. V chladných klimatech se používají těžší a hřejivější materiály, jako je vlna a bavlna, zatímco v tropických klimatech se používají i lehčí a prodyšné materiály, jako je hedvábí nebo bambusová vlna

V chladnějších částech světa se miminko zavinuje a přikrývá, používají se vícevrstvé a prošívané materiály. V teplejších oblastech se spíše než na přikrytí soustředí na ochranu přd prachem a sluncem či větrem. 

Rozdíly v zavinování v různých kulturách

V různých kulturách se používají různé techniky zavinování miminek

V Indii se používá tradiční technika swaddling, která zahrnuje zavinování miminek do úzkého pruhu látky. V Asii i Africe je široce rozšířeno šátkování, která zahrnuje zavinování miminek a jejich uchycení na tělo matky

V Evropě a následně v Americe, se cca od roku 1850 používají zavinovačky, které se rozšířili do všech vrstev díky textilním manufakturám. Šily se z bavlny a ty opravdu luxusní i z hedvábí.

Výhody zavinování miminek

Zavinování miminek má mnoho výhod. Pomáhá miminkům cítit se v bezpečí a chránit je před nechtěným pohybem, také jim pomáhá udržovat ideální tělesnou teplotu - miminka si sama ještě neumí udržet vlastní tělesnou teplotu a potřebují tak něžnou a poučenou péči rodičů

Zavinování také pomáhá miminkům rychleji usnout a spát déle i klidněji, což je důležité pro jejich rozvoj a růst... a co si budeme povídat, je to zásadní i pro duševní zdraví maminky a tatínka :D

Studie potrzují lepší a delší spánek

Vědecké studie ukázaly, že zavinování miminek může mít pozitivní dopad na jejich spánek. Zavinování miminek vede k prodloužení a zlepšení spánku, což má pozitivní dopad na jejich rozvoj a růst.

Studie zkoumající vztah mezi zavinováním a spánkem ukázaly, že zavinování miminek vede k prodloužení spánku o 1 až 2 hodiny. Toto prodloužení spánku je důležité pro jejich rozvoj a růst, protože miminka potřebují dostatek spánku k učení se novým věcem a rozvoji svých schopností. Další studie zkoumající vliv zavinování na pláč a křik ukázaly, že zavinování miminek snižuje pláč a křik až o 47%. Toto snížení pláče a křiku vede k lepšímu spánku a klidu pro celou rodinu.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9748185/

Na závěr

Zavinování může pomoci miminkům spát déle a hlouběji, snížit pláč a křik a vytvořit pocit pohody a bezpečí. Studie o vlivu zavinování na spánek miminek nám přinášejí zajímavé poznatky i vědecky ověřené informace. 

Tyto poznatky mohou být užitečné i pro nás, rodiče kteří se snaží najít nejlepší způsob, jak se o své miminko starat. Naše blogová platforma bude i nadále publikovat další zajímavé články o tomto a dalších tématům, která zajímají rodiče malých dětí.