Finské děti z krabice: Unikátní tradice mateřského balíčku

Každá maminka by měla radost, když jí dva měsíce před porodem dorazí domů velký balík s kompletní výbavou pro nového člena rodiny - a to navíc zdarma od státu. V papírové krabici se kromě matrace a lůžkovin nachází startovací balíček se základní sadou oblečení a dalších potřeb pro miminko, známý jako "äitiyspakkaus".

Historie a vznik finského mateřského balíčku

Původ finského mateřského balíčku sahá do doby, kdy Finsko čelilo vysoké mateřské a kojenecké úmrtnosti. V roce 1922 dobrovolnice Mannerheimova svazu na ochranu dětí přišly s nápadem "putovních košíků" obsahujících oblečení a potřeby pro novorozence, které byly půjčovány sociálně slabším rodinám. 

V roce 1937 byl přijat zákon o mateřských dávkách a od následujícího roku začaly matky dostávat osobní balíček. Zpočátku byl určen především ženám z chudších poměrů, ale od roku 1949 se stal univerzální dávkou pro všechny těhotné ženy, které navštíví lékaře do konce čtvrtého měsíce těhotenství. Toto opatření mělo podle finských odborníků významně přispět ke snížení kojenecké úmrtnosti.

Dostupnost a využití baby boxu

Od roku 1949 je poskytován všem těhotným ženám, pod podmínkou lékařské kontroly ve 4 měsíci těhotenství - Finsko se touto cestou snažilo zvýšit dostupnost lékařské péče a snížit těhotenskou a poporodní úmrtnost. 

Dnesk mají finské maminky možnost vybrat si mezi mateřským balíčkem a finančním příspěvkem. Přes 95% maminek volí balíček, (který má násobně hodnotu než peněžní dávka). 

Program mateřských balíčků stojí Finsko kolem 10 milionu eur ročně a rozdá se průměrně 37 000 krabic každý rok.

Obsah a design současné krabice pro miminko

Současný balíček obsahuje kompletní vybavení pro novorozence, včetně oblečení, ložního prádla, hygienických potřeb a hraček. Důraz je kladen na praktičnost a funkčnost, přičemž jsou využívány kvalitní materiály. Unikátní je, že balíček obsahuje i malou matraci, která umožňuje využití krabice jako první postýlky pro dítě.

Oblečení v autentickém skandinávském designu je každoročně obměňováno, což umožňuje snadno poznat, v jakém roce se dítě narodilo, jen při letmém pohledu do kočárku

Dokonce i malý anglický princ George měl možnost nosit modely z roku 2013, neboť Finsko věnovalo tradiční baby box jako státní dar vévodkyni Kate.

Mezinárodní rozšíření konceptu

Finský balíček tak inspiroval podobné programy v mnoha zemích, jako Argentina, Austrálie, Kanada, Irsko, Skotsko. Tyto programy se snaží přizpůsobit koncept místním potřebám a podporovat zdraví novorozenců a matek.

Například v Austrálii nabízí stát Nový Jižní Wales "baby bundles" rodiči každého novorozeného dítěte. Tento balíček obsahuje knihy, podložky, lékárničku, spací pytel a další potřeby pro dítě v celkové hodnotě přibližně 300 australských dolarů. 

V Irsku se plánuje pilotní program "Little Baby Bundles", který je od února 2023 distribuován nastávajícím rodičům ve vybraných nemocnicích.

Komerční verze finského "baby boxu"

Ačkoliv originální finský mateřský balíček není komerčně prodáván, soukromé společnosti začaly nabízet vlastní verze, které se snaží napodobit tento tradiční koncept. Tyto komerční "baby boxy" jsou prodávány po celém světě.

Finský mateřský balíček se stal symbolem finské péče o rodiny a novorozence. S jeho dlouhou historií a inovativním přístupem k podpoře matek a dětí se stal inspirací pro mnoho zemí po celém světě. Díky svému unikátnímu designu a obsahu si získal pozornost a obdiv nejen ve Finsku, ale i v mezinárodním měřítku.