Kluk nebo holka? Historie předpovídání pohlaví miminka v různých kulturách a epochách

Přehled historických metod určování pohlaví miminka: Skvostné pověry z minulosti

V dávných dobách bylo předpovídání pohlaví nenarozeného dítěte pro lidi skutečnou výzvou. Moderní technologie nám nyní umožňují určit pohlaví miminka dávno před jeho narozením - přesto je fascinující vrátit se zpět a prozkoumat starodávné metody, které lidé v minulosti používali s nadějí na odhalení tohoto tajemství. Pro naše předky bylo pohlaví nového člena rodiny zásadním předmětem zvědavosti.  Existuje řada starobylých praktik a někdy i bizarních rituálů, které sloužily k odhadu, zda se narodí kluk nebo holka. I když se mnohé z těchto metod mohou jevit jako spíše kuriozity, přinášejí nám fascinující pohled do minulosti a ukazují, s jakým úsilím se lidstvo vždy snažilo odpovědět na tuto jedinečnou otázku - bude to kluk nebo holka?

Čínský kalendář:

Hvězdná kombinace nebo jen náhoda?

Čínský kalendář kombinuje lunární fáze se slunečním rokem. Těhotné ženy dříve využívaly lunárního kalendáře k předpovídání pohlaví nenarozeného dítěte na základě kombinace věku matky a měsíce početí

Kromě pohlaví dítěte slouží čínský kalendář také k určování vhodných datumů pro svatby a další významné události. 

Egyptské obilí

Závody v klíčení?

Traduje se, že ve starověkém Egyptě bylo předpovídání pohlaví miminka spojeno s opravdu speciálním rituálem - zrnka ječmenu a pšenice byla zalévána močí těhotné ženy a podle toho, které zrní vyrostlo rychleji, bylo možné odhadnout pohlaví nenarozeného dítěte. 

Věřilo se, že ječmen oznamoval narození chlapce, zatímco pšenice naznačovala, že se narodí dívka.

Mayský kalendář

Osud vyrytý do kamene?

Starověcí Mayové po sobě několik záhadných artefaktů, mezi nimiž vyniká jejich složitý kalendář tzolk'in. Tento kalendář sloužil nejen k měření času, ale Mayové mu přisuzovali i schopnost ovlivnit osud nenarozených dětí.

Věřili, že každý den v tzolk'in má svou vlastní energii a význam, který ovlivňuje nejen fyzický, ale i duševní svět.

Indie

Hvězdné síly a prastaré pověry?

V Indii bylo pohlaví miminka spojováno s astrologií. Hvězdné konstelace a poloha planet byly považovány za klíčové pro předpověď, zda novým členem rodiny bude kluk či holka

Podle Jyotish, védské astrologie založené na starověkých posvátných textech, je člověk i jeho osud ovlivněn energií planet a hvězd.

Mlsná: Sladké nebo slané?

Další "zaručený" způsob, jak zjistit pohlaví nenarozeného dítěte spočíval ve sledování chutí těhotné ženy.

Podle této ústní tradice byla chuť na sladké považována za indikátor holčičky, zatímco vyhledávání slaných potravin bylo spojováno s očekáváním chlapečka.

Nevolnosti a tvar bříška

Signály nebo jen představa?

Věřilo se, že nevolnost v prvním trimestru těhotenství hodně napovídá o pohlaví nenarozeného dítěte. Nevolnost spojována s očekáváním holčičky, zatímco chlapci by měli být spojeni s nižší mírou nepohody.

Také různé tvary bříška byly interpretovány jako ukazatel pohlaví - věřilo se, že vysoké klenuté bříško slibuje narození chlapce, zatímco široké bříško bylo spojováno s očekáváním holčičky.

Kyvadlo

Oscilace mezi pravdou a mýtem?

Jednou z tradičních metod se v lidové kultuře stalo používání kyvadla. Používalo se snubního prstenu těhotné ženy, navléknutého na stužku, nit nebo pramen jejích vlasů

Kyvadlo se drželo pár centimetrů nad bříškem, kruhový pohyb měl znamenat dívku a kývavý pohyb chlapce.