Jak vybrat to správné jméno pro miminko: Tradice a trendy v českých rodinách

Jak se rozhodnout mezi tradičními a moderními jmény? Zvolit jméno s rodinnou historií nebo vybrat něco nového a trendy? Rozhodnutí jak pojmenovat vaše dítě je jedním z nejdůležitějších, která kdy uděláte. Je to způsob, jakým dáváte svému miminku vlastní identitu, spojení s rodinou a společností.

Najdete inspiraci v nejoblíbenějších jménech?

HOLKY: Eliška, Viktorie, Anna, Sofie, Natálie

KLUCI: Jakub, Jan, Matyáš, Adam, Tomáš

To jsou nejoblíbenější jména za rok 2022 dle Českého statistického úřadu. Jsme zvědaví, zda se tyto populární jména těší i vaší přízni a zda byste je zvažovali při pojmenování svého dítěte

Zkuste si představit, jak bude znít jméno vašeho potomka, když ho budete volat na hřišti nebo při prvním dně ve školce - nebude vadit, když se otočí více dětí

Ponořte se do bohaté historie slovanských jmen

HOLKY: Věra, Ivana, Libuše, Radka, Květa

KLUCI: Václav, Jaroslav, Radim, Bohumil, Stanislav

Tradiční slovanská jména mají kořeny v české historii a kultuře. Jsou spojena s legendami, přinášejí do rodiny pocit spojení s minulostí a tradicí. Zvažujete taková jména pro vaše dítě?

Pokud máte rádi příběhy a legendy, můžete najít inspiraci v historických postavách, které nesly tato tradiční jména. Jaké příběhy vás oslovují a která jména vám připadají jako symboly českého dědictví?

Nechte se inspirovat biblickými jmény

HOLKY: Eva, Sara, Magdalena, Marta, Abigail

KLUCI: David, Daniel, Samuel, Josef, Jakub

Biblická jména mají v české společnosti dlouhou tradici. Pojmenování dětí po biblických postavách bylo běžné již v minulých staletích a dodnes jsou tato jména oblíbená mezi českými rodiči. Mají hluboký význam a představují spojení s historií a tradicí.

Jaké hodnoty a morální principy spojené s tímto jménem byste chtěli předat svému potomkovi? Nebo se vám prostě líbí zvuk jména, ověřeného tolika generacemi?

Zvažte mezinárodní vlivy a trendy

HOLKY: Amelia, Sophia, Isabella, Emma, Victoria

KLUCI: Oliver, Filip, Martin, Richard, Alexandr

S příchodem globalizace a otevřených hranic se do české společnosti dostávají i jména z různých koutů světa. Moderní jména přejatá z angličtiny, francouzštiny či němčiny se stávají stále populárnější volbou mezi českými rodiči.

Žijeme ve světě, který je stále více propojený a otevřený různým kulturám. Máte rádi jména, která jsou populární po celém světě? Chcete pro dítě jméno, které třeba není tradiční, ale může být snadno vyslovitelné a zapamatovatelné v jiných společnostech?

Zachovejte rodinnou tradici

HOLKY: Zuzana, Lucie, Marie, Ludmila, Natálie

KLUCI: Petr, Jiří, Michal, Antonín, Václav

Pro mnoho rodin je důležité zachovat tradici a jména se dědí z generace na generaci. Přemýšlíte také o tom, že byste pojmenovali své dítě po někom ve vaší rodině?

Zvažte, jaké by to pro vaše dítě bylo, podědit jméno z vaší rodiny. Jaké příběhy a hodnoty by se spojily s tímto jménem? Je zajímavé, že častěji své jméno předávají tatínci, než maminky

Srovnání se sousedními státy

ČESKÁ REPUBLIKA: Eliška a Jakub

POLSKO: Lena a Jakub

SLOVENSKO: Sofia a Adam

RAKOUSKO: Anna a Lukas